Yapısal Çelik

Çelik malzemenin yapılarda kullanılması 1778 yılında Coalbrookdale Köprüsü ile başlamış olup çelik malzeme üretimindeki teknolojik gelişmeler ve yapı sektöründeki hızlı çözüm arayışının


Çelik malzemenin yapılarda kullanılması 1778yılında Coalbrookdale Köprüsü ile başlamış olup çelik malzeme üretimindeki teknolojik gelişmeler ve yapı sektöründeki hızlı çözüm arayışının sonucu olarak yaygınlaşmaya başlamıştır.

Yapı malzemesi olarak çelik kullanılması, imalattaki geometrisel esneklik tasarımcıların önünü açmış olup, geniş açıklıklara ve yüksekliklere sahip fabrika binaları, hangar, spor tesisleri, depo gibi projelerde çözüm yolu olarak sıkça kullanılmaktadır.

Yapılarda genel yapı elemanı olarak kullanılan betona göre daha yüksek mukavemet değerlerine sahip olan çelik, basma ve çekme yüklemelerindeki dengeli mukavemet yapısıyla mühendislere geniş bir alan sağlamaktadır. Yapı malzemesinin, kendi ağırlığının taşıma gücüne göre oranlandığında yapısal tasarımlarda %40’a varan ağırlık düşüşü sağlanabilmekte, bu da tasarım sınırlarını ileriye taşımaktadır. Çeliğin yüksek taşıma kapasitesi sayesinde çelik yapı elemanları, daha küçük kesit ve ölçülerde üretilmektedir. Bu da yapı alanının daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır

Yapısal Çelik malzemeler İmalatların kontrollü fabrika ortamında gerçekleştirilmesinden dolayı dış faktörlerin üretim kalitesine etkisi minimuma indirilmiş olup kalite sürekliliği sağlanmaktadır. Montaj uygulamaları, ön üretimli fabrikasyon taşıyıcı elemanlar ve uygun planlama ile dış faktörlerin etkisinden en az etkilenerek hızlı bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir.

Yapısal Çelik uygulaması Amerika’da AISC, Avrupa’da EuroCode3 ve Türkiye’de “Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik” gibi standart ve yönetmelikler ile kontrol altına alınmıştır.

Üretim ve montaj süreçlerindeki verimlilik ve hız ile yatırımların geri dönüşleri erken sağlanabilmektedir.

Olmetsan Metal olarak; EN 1090-1 ZA 2+, EN 1090-2 EXC4 ve EN ISO 3834-2 sertifikalı Avrupa standartlarına uygun yapılan üretimimiz ile 305/2011/AB Yapı Malzemeleri direktifine uygun CE belgeli ürünler sunarak yurtiçinde ve yurtdışında Fabrika Binaları, Alışveriş ve İş Merkezleri, Spor Salonları, Yüksek Katlı Binalar, Hangarlar, Köprüler ve diğer Yapısal Çelik Projelerinde sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet vermektedir.

Fabrika Üretim Kontrolleri ve Avrupa standartlarına uygun yapılan üretimimiz ile 305/2011/AB direktifine uygun CE belgeli ürünler sunarak yurtiçinde ve yurtdışında Yapısal Çelik Sektörü’nün ihtiyaçlarını karşılamaktayız.